Amerikanska festivaler

Lollapalooza – en tunerande jättefestival

Det går inte att tala om amerikanska musikfestivaler utan att nämna den största turnerande festivalen Lollapalooza. Även om festivalen numera även arrangeras utanför landets gränser så är det i allra högsta grad en amerikansk skapelse. Festivalen anordnades den första gången år 1991 och grundades av sångaren i bandet Jane´s Addiction som en slags avskedsturné för sitt egna band. Under åren har konceptet tagits vidare av andra arrangörer och har idag vuxit till den turnerande jättefestival som det idag är.

Då festivalerna hållits på väldigt olika platser, allt ifrån Santiago i chile till Berlin i Tyskland så har även festivalens line up skiftat väldigt mycket med åren. Fokus har dock alltid legat på rock, pop, hip hop och elektronisk dansmusik. Några av artisterna som uppträtt på festivalen världen över är bland andra Kanye West, Calvin Harris och Cold Play.

Under 2018 har man två chanser i Europa

Under 2018 så kommer festivalen inte mindre än två gånger till Europa. Både Berlin och Paris ståtar i år med en Lollapalooza och det är väldigt starka uppsättningar av artister som väntar besökarna i bägge städerna. Bland andra uppträder Kraftwerk och David Guetta.