Amerikanska festivaler

Amerikansk festivalhistoria – Woodstock

Även om det nu är 39 år sedan den först arrangerades så pratar människor fortfarande om den som om det vore igår. Woodstockfestivalen är och förblir ett oöverträffat evenemang i musikfestivalernas historia.

Festivalen anordnades i en tid som kommit att kallas för hippie eran. Andan som rådde under den här tiden var väldigt inspirerad av en tro på människans frihet, allas lika värde och på dess förmåga att leva i ett med naturen. Över hela USA men även i Europa växte sig denna rörelse sig enormt stark och festivalen Woodstock kom på många sätt att markera den absoluta höjdpunkten för denna folkrörelse. Under 3 dagar i augusti 1969 så besöktes festivalen av inte mindre än 500 000 människor och samlade alla av dåtidens största artister. Woodstock har sedan dess fått tjäna som förebild för att musikfestivaler världen över.

Namnet blev en lyckoträff

Egentligen har namnet Woodstock inget som helst att göra med var festivalen verkligen anordnades. Fältet dit människorna vallfärdade för att se artisterna uppträda låg nämligen inte alls i Woodstock utan i Bethel utanför New York. Varför festivalen kallades Woodstockfestivalen var för att den först var tänkt att arrangeras i just Woodstock. När markägarna där drog in sitt tillstånd och festivalen fick flytta så beslöt arrangörerna att behålla det ursprungliga namnet.

Alla världens då största rockband uppträdde

Det som gjorde festivalen så stor var inte bara att publiken vallfärdade hit eller att festivalens budskap sammanfattades av Peace Love and Understanding utan även för att man lyckades boka i stort sett alla viktiga artister. Joan Baez, Janis Joplin, The Who Joe Cocker och Jimmy Hendrix uppträdde alla framför de över en halv miljon människor som samlats i Bethel.

Efter 30 år så återuppstod festivalen

För att fira 30-årsjubileumet av den legendariska konserten så anordnade man 1999 under namnet Woodstock ännu en festival. Den besöktes av 400 000 människor men efterspelet handlade mest om hur illa publiken skött sig.