Amerikanska festivaler

Coachella Valley Music and Arts Festival – En av USAs största musikfestivaler

Coachella Valley Music and Arts Festival eller bara Coachella som de flesta säger har snabbt vuxit till en av USAs största musikfestivaler. Även om festivalen i sammanhanget är relativt ung då den första upplagan gick av stapeln så sent som 2001, så har den snabbt blivit en institution bland Amerikanska festivaler och dess besökare.

Coachella startades i kölvattnet av Woodstock -99 och kantades från början av olika problem. Trots att över 25 000 åskådare besökte den första upplagan så misslyckades festivalen med att gå plus och året efter lades festivalen i vila. År 2001 gjordes ett nytt försök och nu hade man dessutom löst problematiken med för få campingplatser som funnits under det första försöket. Åren därefter så tog festivalen riktig fart, mycket tack vare de stora namn som man lyckades boka. Oasis, Cold Play och Björk uppträdde på den stora scenen och 2004 sålde festivalen för första gången slut på alla biljetter. Dessutom var det första gången som festivalen lyckades locka publik från alla 50 stater. Numera är även internationell publik ett vanligt inslag på festivalen och för vana festivalbesökare är ett stopp i Colorados öken ett måste.

Coachella blir större och större för varje år

År 1999 så besökte ungefär 20 000 människor festivalområdet dagligen för att titta på de uppträdande artisterna. Under 2017 så kom över 125 000 människor dagligen till samma område för att se på när artister som Lady Gaga och Kendrick Lamar uppträdde. Under 2018 års version förväntas nya rekord att sättas då det bokade startfältet av artister ses som starkare än någonsin. Bland andra göra Eminem ett stopp här på sin turne och som om det inte vore nog har han sällskap av bland andra Beyoncé.