Europeiska festivaler

EuroPride 2018 i Stockholm

De många Pride-festivalerna avlöser varandra runtom i världen. Under sommaren 2018 var det Stockholms tur att inta EuroPride för ett enat Europa som står upp för hbtq-rättigheter. Under några veckor i slutet på juli, början av augusti tar både Stockholm och Göteborg täten och lever upp med sina regnbågsfärgade banderoller och flaggor.

EuroPride är dock en erkänd festival som har några år på nacken. Den första tog plats i London redan 1992 och sedan dess har man kommit en bra bit på väg. Sverige har tidigare varit värd för EuroPride – den första gången 1998 och den andra 2008. Under 2018 blev det så dags igen att rulla upp flaggorna och inta gatorna.

Detta är EuroPride

För dem som inte har riktig koll på vad EuroPride är, kan vi tala om att det är ett årligt event som tar upp hbtq-frågor och som uppmanar människor att vara toleranta inför alla människors kärlek till varandra. Det är endast ett sådant event som får kallas EuroPride och under 2018 är det Sverige som är värd. Många undrar egentligen vad det är för skillnad mellan den vanliga Prideveckan och EuroPride, och svaret är att det lockar fler utländska besökare, sätter värdlandet på kartan och bidrar till gränsöverskridande samarbeten.

Målet är naturligtvis att gynna hbtq-personer och få dem att göra sina röster hörda ända bort till Europas mest avlägsna hörn. Därmed är alla som vill ha en trevlig stund och vandra med regnbågens färger i handen, välkomna att delta.

Datum

Under 2018 började EuroPride i Stockholm den 27:e juli och avslutades den 5.e augusti för att sedan bege sig vidare till Göteborg där man fortsatte till den 19:e augusti. Det är även i Göteborg som själva tåget eller paraden äger rum. Vill du medverka i en EuroPride oavsett land och stad, kan du leasa bil privat för att snabbt ta dig till orterna.

Anledningen till att man gjorde det på detta sätt och lade festen under så lång tid, var att man valde att slå ihop både Stockholm Pride och West Pride så att det hela skulle vara under en längre tid. Självklart fanns det även en tanke att gynna Sveriges två största städer och inte bara hålla sig till Stockholm. Det är dock första gången detta ”tvåstädersfenomen” inträffar, vilket gör det extra intressant att delta för många.

En annan anledning kan också ha att göra med valet 2018, vilket gör att politiker kan visa sig under Pride-eventet och samtidigt få upp ögonen för hbtq-rättigheter. Sammanlagt har denna glädjefest sträckt sig under tre veckor för att uppmärksamma alla människors lika värde och rätt att uttrycka sig. Under 2019 tar EuroPride plats i Wien efter 18 års frånvaro. Då hålls istället eventet under början av maj månad.