När det kommer till svenska statsfestivaler är Storsjöyran, eller yran som den kalla i gemene mans mun, en av de äldsta. Festivalen var faktiskt först i Sverige med att bygga upp festen kring olika scener och mattält mitt inne i stadskärnan. Det här är en av de största händelserna i Jämtland och Yran har sitt ursprung i en manifestation.
Pulserande stämning och brett utbud
Yran har gjort sig känd som en stämningsfull stadsfestival i Östersund som bjuder på en underhållande bredd i programmet. Under åren har stora artister som Lady Gaga, Motörhead, Bryan Adams och Kings of Leon besökt festivalen, vilket är ett bevis för att Yran är att räkna med. Festivalen tenderar att äga rum i starten av augusti när vädret ofta är på sin bästa sida, även i Norrland. Det kan dock vara bra att komma förberedd med lite varmare plagg till kvällen då temperaturen snabbt sjunker. Ett tips är att använda en praktisk jacka som till exempel en anorak – ett plagg som passar utmärkt för utomhusaktiviteter året om. En anorak är nämligen tålig för alla typer av väder och du kan dessutom hitta trendiga anoraks i snygga färger och modeller.
Politisk bakgrund
Den populära Storsjöyran och dess historia går tillbaka till en tid då jämtarna ”kämpade” mot myndigheternas planer på att låta Jämtland och Västernorrland bli ett och samma län. Året var 1963 och avbefolkningen från de jämtländska skogarna hade pågått i många år när Yngve Gamlin så utropade Republiken Jamtland. Storsjöyran blev en slags frihetsfest till följd av händelsen och hade som syfte att göra den jämtländska patriotismen ännu starkare genom att sprida glädje och feststämning bland jämtarna.
Åren efter utropandet av Republiken bestod av diverse manifestationer och en frihetsrörelse sattes i rullning, vilken också skulle komma att kallas för ”kampen mot storsvensken”. Festivalen upphörde i början av 70-talet, men ett decennie senare slogs så Yrans festivaldörrar upp igen. Det var 1983 års upplaga som skulle bli grunden till den Storsjöyran vi är van vid idag.
Avslutningstalet från presidenten
Ett inslag som än idag är symboliskt för Storsjöyran är det så kallade presidenttalet som äger rum varje år. Det är en slags markering för festivalens avslut på natten mot söndagen. Den för tidpunkten sittande jämtländska presidenten (vilken sedan 1988 är Ewert Ljusberg) håller talet inför en stor ansamling lokala jämtar, men även ett stort antal turister och hemvändare. I takt med talet viftar besökarna med sina republikflaggor och inte sällan sjunger hela Yran tillsammans olika hejaramsor. Talet har sin unika prägel varje år och tenderar i regel att ta upp politiska- och samhällsrelaterade teman som på olika sätt berör jämtarna och även Sverige som nation. Den kända Jämtlandssången avslutar således presidentens årliga tal. Storsjöyran är med andra ord en folkets fest som växte sig stark i den gemensamma kärleken för Jämtland.