Europeiska festivaler

Rock am Ring – Europas största rock och pop festival

Tyskland är för många mestadels förknippat med dansmusik och hårdrock. Kanske är det då inte så märkvärdigt att landets största musikfestival riktat in sig på det senare. Sedan 1985 drivs i södra Tyskland en av världens största musikfestivaler för rock och hårdrock. Numera kan man även se större hiphop och dans-akter men fokus ligger fortfarande huvudsakligen på pop, rock och hårdrock.

Festivalen Rock am Ring grundades och utfördes för första gången 1985. Festivalen var tänkt som ett engångsevenemang men efter en fantastisk succé med över 75 000 besökare så beslöt man sig för att göra festivalen till ett återkommande arrangemang. Efter några svaga år på slutet av 80-talet beslöt man sig för att lägga mer fokus på okända artister och än idag har publiken möjlighet att se kommande världsartister före alla andra när de besöker festivalen. Bland annat uppträdde artister som Alanis Morissette och Nine Inch Nails på Rock am Ring långt innan de blivit kända för en större publik.

Festivalen har kantats av problem

Under de senaste åren har problemen hopat sig för festivalarrangörerna. 2014 var man tvungna att flytta från racingbanan i Nürnberg till ett annat område. De bägge åren som följde kantades av oväder och 2016 slog till och med blixten ned mitt bland festivalbesökare, något som ledde till att ca 50 människor fick uppsöka läkare. Några av dem behandlades med kritiska tillstånd. När festivalen sedan under 2016 flyttade tillbaka till ursprungsområdet vid Nürnbergs racingbana så verkade problemen följa med. 2017 fick festivalen nämligen brytas mitt under en spelning av bandet Broilers. Polisen hade fått in ett tips om att tre män planerade ett terrordåd under den pågående festivalen och området tömdes därför på besökare. Alla problem till trots verkar festivalens popularitet vara intakt och inför 2018 års upplaga är trycket på biljetterna minst lika stort som alltid.

Rock am Ring lockar de största artisterna till Tyskland

Redan under det första året så lockade festivalarrangörerna stora namn till Nürnberg. 1985 års line up innehöll namn som Foreigner, U2 och Joe Cocker. En tradition som de sedan har lyckats hålla fram till och med idag. Bland de senaste årens största bokningar märks Red Hot Chili Peppers och System of a Down. Det som kanske lockar mest med att besöka festivalen är chansen till att få se nya band innan alla andra. Vilka av de okända artisterna som spelar under 2018 som får sitt genombrott återstår dock att se.