Europeiska festivaler

Festivaler i Europa

Under sommaren vill många åka på festivaler. Runt om i Europa finns det många olika sorters festivaler som passar unga som gamla. Kanske tänker du att tiden för festivaler är förbi och höjdpunkten på sommaren är bästa vännens baby shower eller din systers bröllop. Många tänker att en festival är endast för de unga, men så är inte fallet! Här är en guide till de största och bästa festivalerna runt om i Europa, av vilka många du kan besöka även om du inte är i 20-års åldern längre.

Festivalen Roskilde

I Danmark tar festivalen Roskilde plats varje år i den lilla staden Roskilde, stad på Själland i Danmark med 50 393 invånare. Under åtta dagar besöker mer än 130 000 personer från världen över festivalen och över 180 olika akter uppträder. År 2019 uppträdde bland annat the Cure och Bob Dylan och hans band. Festivalen pågår i slutet av juni och i början av juli och krockar ofta tidsmässigt med festivalen Glastonbury, vilket kan vara enerverande för många fantaster av festivaler.

Festivalen Glastonbury

I Somerset i södra England sprider Glastonbury ut sig. Det är onekligen en av de största och mest populära festivalerna som sker i Europa. Varje år lockar festivaler de bästa banden och många besökare. Festivalen startades först år 1970 av Micheal Eavis, och sedan dess har den varit en favorit och en höjdpunkt i mångas sommarkalendrar. Festivalen pågår i slutet av juni och i början av juli. Här kan du verkligen glömma bort verkligheten och sjunka in i festivalbubblan och njuta av fantastisk musik på högsta nivå, samt massvis med kreativa workshops och evenemang. På Glastonbury är det inte bara konserterna som är höjdpunkten, utan även allt runt omkring.

Festivalen Primavera Sound

Primavera Sound är en festival som tar plats i den populära staden Barcelona i Spanien. Här är det musikgenren indie som gäller och festivalen försöker alltid att boka nya och fräscha artister som tänker nytt. Målet för de som arrangerar festivalen är att utveckla den alternativa musikscenen och därför är festivalen väldigt kreativ.

År 2019 skedde festivalen i slutet av maj och början av juni. Då spelade band som Future och Interpol.

Festivalen Tomorrowland

Festivalen Tomorrowland tar plats i staden Boom som ligger utanför Antwerpen i Belgien. Tomorrowland har varit en återkommande årlig festival sedan första evenemanget skedde år 2005. Nu är festivalen Tomorrowland en av världens största eftersom det kommer över 400 000 besökare varje år. Festivalen sker i slutet av juli varje år och dess fokus är elektronisk dansmusik. Därutöver har festivalen ett speciellt tema eftersom evenemanget alltid är sagoinspirerat.

Festivalen Creamfields

En annan mycket populär och känd festival i England är festivalen Creamfields. Varje år i slutet av augusti intar flera av världens största musiker och DJ:s inom dans scenerna på festivalen Creamfields. Festivalen är en av de mest prestigefyllda att spela på och de har därför alltid lyckats boka världsstjärnor. 2019 spelade allt från The Chemical Brothers, Martin Garrix, Calvin Harris till Swedish House Maffia.