Europeiska festivaler

Familjevänliga festivaler

Att åka på festival med hela familjen är en härlig händelse att se fram emot under sommarhalvåret. Festivaler kan i motsats till vad man kanske tror vara väldigt roligt för både stora och små. Gå på små turer och lyssna på musik, ta med er ett barn i taget eller låt svärmor vakta barnen medan du headbangar till dina favoritartister. Barnen brukar också gilla att släppa loss. Är det inte gulligt med alla små barn på festivaler med söt gant tröja och färgglada öronkåpor? Kanske det finns någon knatteaktivitet att delta i. Om man letar lite brukar det finnas aktiviteter där barnen kan träffa andra barn och leka eller skapa saker tillsammans. För de lite äldre barnen kanske det finns några roliga workshops att delta i. Tonåringar kan få eget passerkort till festivalen och ett tips är att ha lite ordningsregler vad det gäller att spendera pengar och att hålla kontakten med föräldrarna.

En festival brukar vara en trygg miljö för alla, åtminstone dagtid då det finns många som arbetar på festivalen för att den ska bli så trygg som möjligt. Men det kan vara bra att lära barnen om folkmassor och att det kan vara farligt när det blir för trångt. Då är det bättre att stå längst bak, speciellt om man är kort och liten. Barn måste alltid ha en vuxen med sig om de ska in i publikhavet! Här kommer tips på några familjevänliga festivaler i Sverige.

  • Festivalen Storsjöyran hålls i Östersund och det går bra att ta med sig barn till denna festival. Det här är faktiskt en av Sveriges äldsta festivaler och den startade 1963.
  • Många familjer åker till Roskildefestivalen och ett bra tips som det står om i artikeln från SVT är att hyra ett rum i närheten så att man slipper krångla med tält.
  • Urkult i Näsåker utanför Sollefteå är en mycket barnvänlig festival med många aktiviteter för alla åldrar. Till exempel brukar de ha olika konstworkshops. På denna festival brukar det vara en lugn och trevlig miljö på dagarna och fartfyllt och glatt på kvällarna. Här finns det också flera barnvänliga campingar och gott om utrymme att ta med sig husvagn eller husbil.
  • Uppsala reggaefestival är en lugn festival och det går bra att ta med sig barn dit. Barn under 12 år får alltid gratis inträde.
  • Putte i Parken är en festival som riktar sig till barnfamiljer och den går av stapeln både i Stockholm, Karlstad och Linköping. Dessutom är det gratis inträde och det finns flera musikartister att se vilket lockar många till denna barnvänliga festival.
  • Till Öland roots går det utmärkt att ta med sig barn och det finns en särskild familjecamping där man kan bo lite lugnare.